De afgelopen weken stond de wereld heel eventjes op zijn kop. Nikkie de Jager, ook wel bekend als NikkieTutorials op Youtube, kwam namelijk openbaar op haar kanaal uit de kast als transgender. 
Ze heeft dit jarenlang geprobeerd verborgen te houden maar omdat ze werd gechanteerd voelde ze zich gedwongen om het zelf aan de wereld te vertellen. Ook vertelde ze dat ze het nooit durfde te vertellen omdat ze bang was dat ze hier kritiek of haatreacties op zou krijgen. Deze angst bleek gelukkig onterecht toen miljoenen mensen haar minuten na het uploaden van de video overspoelde met positieve reacties. “You are so beautiful, welcome to the family!”, reageert Jay Evan Jackson, choreograaf. Meer bekende en onbekende mensen reageren over de invloed die Nikkie heeft op de LHBTI+ community en het voorbeeld wat zij is voor velen. Maar de vraag die we onszelf moeten stellen is misschien wel: moeten we wel blij zijn met deze reacties? 

De afgelopen jaren staat de samenleving in het teken van acceptatie. Onderdrukking of geweld tegen de LHBTI+ + community wordt niet langer geaccepteerd. Er wordt extra nadruk gelegd op het betrekken van deze community in de samenleving en het feit dat zij, net als ieder ander mens, niet “anders” of “apart” zijn. Er worden veel nieuwe producten en diensten geïntroduceerd met als doel meer diversiteit in de samenleving te creëren. 

Toch denk ik dat veel van dit soort nieuwe initiatieven vaak het tegenovergestelde met zich mee brengen. 

Enerzijds is het natuurlijk goed dat er meer aandacht wordt besteed aan diversiteit binnen samenleving. Het was namelijk hard nodig. Dat steeds meer mensen tegenwoordig uit de kast durven te komen en durven te laten zien wie ze zijn is te danken aan deze initiatieven, aan deze publiciteit en de media-aandacht die de LHBTI+ community in een ander daglicht zet. Maar al deze aandacht en publiciteit voor en rond de community zorgt er ook voor dat mensen er onwijs veel mee bezig zijn. Er wordt namelijk nog steeds een groot label op je geplakt wanneer je vertelt dat je ook maar licht afwijkt van de standaard norm, want dat is het, er is nog steeds een standaard norm. 

Kijk bijvoorbeeld naar Jessie Maya, de Youtuber die haar transitieproces vastlegde op Youtube. Een paar dagen na de coming out van Nikkie werd zij samen met JeanPaul Paula en Arie Boomsma uitgenodigd bij Op1 om te praten over de invloed van Nikkies coming out. 
Toen Jessie Maya begon iets begon te vertellen over de video kwam er een titelbalkje in beeld dat vermelde “youtuber, visagist en transgender”. Oké dacht ik, eens kijken wat er in beeld komt bij JeanPaul Paula en Arie Boomsma. Hun titelbalkjes luidden: “stylist,” en “programmamaker”. Bij JeanPaul Paula en Arie Boomsma werd hun genderidentiteit niet vermeld en bij Jessie Maya wel. Waarom? Juist, omdat het niet “normaal” is. 
Hoe vaak we ook roepen dat ze er volledig bij horen en normale mensen zijn, zo worden ze nog steeds niet behandeld. Nog steeds wordt hun genderidentiteit vermeld op hun titelbalkje alsof het hun baan is. En zo geldt het ook voor seksuele voorkeur, geslacht en ras. Als we spontaan ieders ras, genderidentiteit of seksuele voorkeur zouden moeten gaan benoemen zou het balkje van Arie Boomsma moeten luiden: “Arie Boomsma, Nederlander, programmamaker, heteroseksueel en cisgender”.  Dat dit alleen bij LHBTI+’ers gebeurt komt omdat het nog steeds afwijkt van de norm. 

Als ik een kind op de wereld zou zetten (niet omdat ik een vrouw ben maar omdat het een wens is!) hoop ik dat we in een tijd leven waar niemand meer “uit de kast” hoeft te komen. 
Ik hoop dat ras, gender, en seksualiteit niet langer onze persoonlijkheid beheerst maar ons maakt zoals we zijn, verschillend maar allen gelijk. Want als het erop aankomt heeft Nikkie gewoon aan ons verteld dat ze een vrouw is. Dat zij niet als vrouw geboren is zou er niet toe moeten doen. En ik hoop dat er een tijd komt dat we dat niet meer als nieuws zien. 

Op1. (2020, 15 januari). Jessie Maya, Arie Boomsma en JeanPaul Paula over de invloed van de coming-out van NikkieTutorials [Video]. Geraadpleegd op 29 januari 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=mYpr9kKaZjs

De jager, N. (2020, 13 januari). I’m coming out [Video]. Geraadpleegd op 29 januari 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=QOOw2E_qAsE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.