In april 2019 is Buurtsport Tilburg een samenwerking aangegaan met ILS om een nieuw concept te bedenken voor vluchtelingen in Tilburg die de taal en cultuur van Nederland nog niet kennen, maar toch willen sporten en nieuwe mensen willen leren kennen zonder dat het een te grote stap voor ze is. Bovendien was het doel van het concept om door middel van sport en spel de soft skills (cultuur, taal, gebruiken) aan te leren.

Met een projectgroep van 6 mensen hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan naar de doelgroep vluchtelingen, de trends die mogelijk van invloed zouden kunnen zijn, de sector human movement en de organisatie Buurtsport Tilburg. Aan de hand van dit onderzoek en de vraag van Buurtsport Tilburg is de Skill Room ontwikkeld.

In een vijf weken durende cursus, genaamd Skill Room, leert de mentaliteitsgroep de soft skills aan die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren in Tilburg en omgeving. In de Skill Room wordt er aandacht besteed aan drie verschillende situaties uit het dagelijkse leven. Die situaties zijn: boodschappen doen in de supermarkt, een afspraak hebben in het gemeentehuis en een reis maken met het openbaar vervoer. Elke situatie staat voor een bepaald level. Bij het behalen van elk level, ontvangen de cursisten een diploma.

Tijdens de Skill Room worden er verschillende scenario’s gecreëerd die wij in het dagelijks leven zelf ook mee maken. Bij een situatie als afrekenen in de supermarkt zijn er verschillende scenario’s die je moet kennen. Hoe reageer je bijvoorbeeld op de kassamedewerkster als ze vraagt of je de bon wilt hebben?

De cursus is opgedeeld in vijf weken. Zo kan er per level genoeg aandacht gegeven worden aan de situaties. Iedere week wordt er begonnen met een kennismakingsspel. In totaal zijn er vijf spellen; twister, levend memo- ry, 30 seconds, kwartet en trefbal.

Alle spellen zijn aangepast aan de vraag van de opdrachtgever, namelijk; Hoe kunnen we vluchtelingen van 18+ de soft skills van de Nederlandse cultuur aanleren door middel van sport en spel? Na de vijf weken durende cursus zullen de mensen zich fijner voelen in het openbaar en kunnen ze communiceren met de mensen in Tilburg en omgeving.

Verder is het de bedoeling dat de locatie van de Skill Room centraal ligt in Tilburg. Dit zodat de locatie een fijne plek van samenkomen wordt. Niet al- leen tijdens de cursus, maar ook daarna. Uit onderzoek is gebleken dat er niet echt een fijne plek van samenkomen is voor de vluchtelingen die hier mogen blijven. Er zijn wel plekken waar buitenlanders bij elkaar kunnen komen. Dit is echter een hele brede groep.

De mensen die deel zullen nemen aan de Skill Room hebben allemaal eenzelfde soort achtergrond. Uit ons onderzoek is gebleken dat ze het fijn vinden om in contact te zijn met elkaar tijdens hun inburgering en daarna, zodat ze vanaf het begin al een vertrouwde sociale kring hebben in een onbekende omgeving.

De kennismakingspellen hebben wij uiteraard ook zelf ontwikkeld:

Klik HIER om dit conceptboek in te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.