Een tijdje geleden heb ik de documentaire Mijn seks is stuk van Lize Korpershoek ontdekt. De documentaire draait om haar, Lize, en het feit dat ze weinig tot geen zin heeft in seks. 
In de documentaire gaat ze op zoek naar antwoorden op vragen die in haar hoofd rondspoken, zoals: waarom gaat mijn zin in seks weg na de eerste verliefdheid, is mijn seks stuk, en zo ja, hoe kan ik het weer maken en misschien nog wel het allerbelangrijkste: is het wel een probleem?

Wat ik mooi vind aan de documentaire is dat het open wordt gelaten of het wel of niet opgelost kan en hoeft te worden. Het is een feit dat we in een samenleving leven waarin seks belangrijk is. Seks is niet alleen meer een middel om ons voort te planten, het is een genotsmiddel. Veel seks betekent in vele ogen ook een goede relatie. 

Hoe komt het dat seks zo belangrijk is geworden en dat het gebrek aan seks een serieus probleem wordt gezien in onze samenleving? 

Hiervoor moeten we terug naar de middeleeuwen. Als we de boeken mogen geloven stond deze tijd namelijk bol van de seks. Het was de eerste periode waarvan bekend is dat de mens actief bezig was met seks en seksualiteit. Zo werden er regels opgesteld over seks en zelfbevrediging, werden er potentiemiddeltjes ontwikkelt voor mannen en stonden er ‘ondeugende tekeningen’ in de boeken. Volgens de regels die over seks waren opgesteld was seks puur en alleen bedoeld voor voortplanting. Toch zijn er aanwijzingen dat niet iedereen zich hieraan hield. Volgens sommige boeken werd er wel degelijk gebruik gemaakt van voorspel, al was dit dan bedoeld om de vrouw ‘op te warmen’ en vervolgens te kunnen bevruchten. Maar ook de zaadlozing van de man in de mond van de vrouw komt voor in deze boeken en dit heeft niks met voortplanting te maken. 

Met de uitvinding van het condoom (de moderne variant zoals we hem nu gebruiken), kwam er een doorbraak in de seksualiteit. Het condoom werd in eerste instantie uitgevonden om de nieuwe ziekte die Columbus had ontdekt (syfilis) te voorkomen. Naarmate te tijd vorderde kwam men er natuurlijk achter dat dit condoom ook een zwangerschap kon voorkomen. Dit was onder andere belangrijk voor de bordelen, die al sinds de middeleeuwen bestaan, om te voorkomen dat de prostituees zwanger werden. 

Met de komst van het condoom kwam uiteraard ook het verbod hierop. Er bestond een grote angst dat vrouwen losbandig zouden worden als de angst op zwangerschap af zou nemen. Het verbod op vrije verkoop van condooms heeft tot 1971 geduurd. 
Kort hiervoor ontstond er al een nieuwe visie op seks en seksualiteit: vrije liefde. Deze visie werd populair in de jaren zestig als onderdeel van de seksuele revolutie. Het gaat om de opvatting dat seks lekker en leuk is en niet altijd verbonden hoeft te zijn aan voortplanting. Mede door deze seksuele revolutie kunnen we nu vrijer over seks praten dan vroeger. Maar dit brengt ook gevolgen met zich mee. Dit betekent namelijk dat seksualisering ook een ding is waar de huidige samenleving mee worstelt. Het feit dat er vrij over seks kan worden gepraat zorgt ervoor dat het het onderwerp van de dag is geworden en het ook normaal is geworden dat iedereen zo veel en zo vaak mogelijk seks mag hebben als hij of zij wil. Dit heeft echter als gevolg dat geen tot weinig seks hebben of niet willen praten over seks nu ‘raar’ is geworden. 

Om weer terug te komen op de documentaire van Lize, is dit precies de reden dat ze deze docu heeft gemaakt. Aan de ene kant is seks (en ook het gebrek er aan) bespreekbaar. Maar aan de andere kant zou ze de documentaire niet maken als ze niet het gevoel had dat er iets mis was met haar gebrek aan seks. 
Dit patroon, iets heel extreems verboden vervolgens omzetten naar iets heel extreem legaals, zien we terug in veel verschillende maatschappelijke thema’s. 

De documentaire is populair, omdat we aan de ene kant blij zijn dat thema’s als seks en seksualiteit meer bespreekbaar worden, maar aan de andere kant ook de druk voelen van de maatschappij om alles te seksualiseren en je hier open over uit te spreken (terwijl je dit misschien helemaal niet wil). 

Hoe dan ook, ik denk dat het goed is dat Lize deze documentaire maakt. Het laat aan de ene kant zien dat ze open is over seksualiteit en seks en dat ze dit wil delen met anderen om te laten zien is dat het niet raar is om over deze onderwerpen te praten. Aan de andere kant merk je ook dat ze er zelf mee worstelt en dat die druk is opgelegd door de maatschappij. Deze docu zou er wel voor kunnen zorgen dat deze druk afneemt. 

VPRO. (2019). Mijn seks is stuk. Opgehaald van VPRO: https://www.vpro.nl/programmas/mijn-seks-is-stuk.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.