In maart 2020 is Carla de Nijs (zzp’er) een samenwerking aangegaan met ILS om mee te denken over een concept dat herinneringen en voedsel samenbrengt.
Hierbij wilde Carla zich vooral focussen op uitvaarten en herinneringen die nabestaanden hebben aan hun geliefden.

Met een groep van zes studenten hebben we onderzoek gedaan naar de door ons afgebakende doelgroep (mensen tussen de 18 en 25 jaar die een belangrijk persoon in hun leven zijn verloren). We hebben expres gekozen voor een relatief jonge doelgroep, omdat uit onderzoek is gebleken dat deze doelgroep niet veel stilstaat bij de dood, en we deze boodschap met ons concept wel over willen brengen.

Aan de hand van doelgroep-, sector- en trendonderzoek hebben wij uiteindelijk het concept Memento Maaltijd ontwikkeld.
Het concept is gebaseerd op herinneringen die de nabestaanden hebben.
Het werkt als volgt:

Binnen het ontworpen concept wordt er in samenwerking met Carla en de nabestaande een maaltijdbox ontworpen die gekoppeld is aan een online platform. Binnen deze maaltijdbox staan herinneringen, verbinding, voedsel en persoonlijkheid op afstand centraal. Men krijgt de mogelijkheid te kiezen uit drie boxen:

Box 1: betreft een moderne uitvoering van de traditionele koffietafel, deze wordt dus direct na het over- lijden besteld om deze tijdens de online-uitvaart te kunnen nuttigen.

Box 2: de herinneringsbox waarbij er op een een bepaald moment na het overlijden gekozen wordt om deze maaltijdbox te ontvangen.

Box 3: bestaat uit volledige vrijheid vanuit de nabestaande, hierin is ook de optie dat Carla het gehele diner bij iemand thuis komt verzorgen. De eerste boxen vergen meer zelfstandigheid.

Carla gaat aan de slag na het kiezen van de box. De kopers van de box, de naasten familieleden, geven aan welke richting er gekozen moet worden. Ook geven zij de belangrijkste herinneren aan in het keuzemenu. Denk aan vegatarisch, een bepaald land, een bepaalde cultuur of een thema. Aan Carla de taak ingrediënten te verzamelen die passen bij het gekozen thema. Ook wordt er een handleiding opgesteld met hoe het gerecht of de gerechten moeten worden klaargemaakt. Als laatste wordt er gedacht aan eventuele tafel decoratie.

Bij het ontvangen van de maaltijdbox komt er ook een code mee waarmee het online platform geactiveerd wordt. Binnen dit online platform kunnen herenigen worden gedeeld aan de hand van vragen of opdrachten die in de maaltijdbox zitten. Zo wordt er een gepaste interactie gecreëerd op afstand die nodig is tijdens de COVID-19 maatregelen.

Bij Box 2 en 3 biedt de mogelijk zich aan om direct na bestellen de inlogcode al te ontvangen om zo via de online datumprikker een datum te kiezen om het herdenkings diner te laten bezorgen.

Er is ook gedacht aan de implementatie van dit concept in normale situatie. Hierbij komt de optie vrij waarbij Carla aan huis de maaltijdbox zelf komt bereiden en opdienen.
Er is gekozen om de maaltijdbox in huiselijke sferen te bezorgen om een stuk veiligheid en vertrouwen te winnen bij de nabestaande. Ook is het online platform alleen maar toegankelijk voor de ontvangers van de box om zo de privacy te waarborgen.

Klik hier om het conceptboek in te zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.