Wat is white privilege, wat wordt er bedoeld met “All Lives Matter” en hoe geef je als wit persoon gehoor aan de BLM movement?

Een guideline voor mensen die het (nog) niet zo goed begrijpen.

Disclaimer: ik gebruik in dit stuk de woorden “wit(ten)” en “zwart(en)” omdat ik over het algemeen hoor dat dit de juiste termen zijn. Please, please, please educate me if i’m wrong!

De afgelopen week heeft, als gevolg van de moord op George Floyd door een witte politieagent, bijna volledig in het teken gestaan van de Black Lives Matter movement. De wereld is boos, en terecht. Want bij het zoveelste geweldincident op basis van huidskleur, is de maat nu toch eindelijk vol. Voor velen tenminste. Want misschien zijn je eigen socials overspoeld door steunbetuigingen, woede, funds en protesten, ik heb nog steeds ontkenning, verontwaardiging en tegenreacties gesignaleerd. Deze vormen van protest tegen de Black Lives Matter Movement komen vaak voort uit onwetendheid. In deze blog wil ik graag verschillende belangrijke uitspraken, fenomenen en begrippen toelichten zodat meer mensen gaan begrijpen waar deze beweging nou eigenlijk echt voor staat. Omdat ik vind dat dit mijn taak is, en het minste wat ik kan doen.

All Lives Matter…?

Een van de dingen die me opvielen op social media was de ophef rondom de uitspraak “All Lives Matter”. In eerste instantie lijkt het een mooie, respectvolle uitspraak, maar dat is niet wat je uitdraagt als je het plaatst als reactie op de BLM movement. Om dit te begrijpen moet je eerst wat meer achtergrondinformatie hebben over Black Lives Matter.
Black Lives Matter is een beweging die in eerste instantie tot stand is gekomen als reactie op het politiegeweld tegen de Afro-Amerikaanse bevolking in de VS. Uiteindelijk is deze beweging uitgegroeid tot een internationale beweging die zich inzet tegen alle vormen van geweld tegen zwarten, inclusief politiegeweld, etnisch profileren en overbestraffing van zwarten. De beweging is dus in het leven geroepen omdat er sprake is van ongelijke behandeling van de zwarte bevolking in vergelijking met de witte bevolking. De beweging #AllLivesMatter is een reactie op de Black Lives Matter movement die beweert dat de Black Lives Matter Movement niet inclusief genoeg is en dat de naam impliceert dat andere rassen er niet toe zouden doen. Ook beweren zij dat de maatschappij kleurenblind zou moeten zijn. Zoals ik al eerder aangaf lijkt dit een mooie gedachte, maar wat het in werkelijkheid doet is de impact en de betekenis van de BLM movement ontkrachten. Natuurlijk doen alle levens er toe en is gelijkwaardigheid iets waar we naar moeten streven, maar het feit blijft dat het de zwarte bevolking is die wordt gediscrimineerd en niet de witte bevolking. Dit betekent niet dat jouw leven er niet toe doet, het betekent simpelweg dat het leven van zwarten er voor sommigen minder toe doet dan zou moeten, en dat hier verandering in moet komen. Als je #AllLivesMatter gebruikt ontkracht je hiermee het feit dat er iets mis is met de manier waarop de zwarte bevolking wordt behandeld in relatie tot de witte bevolking. Hetzelfde geldt overigens voor #BlueLivesMatter en welke variant dan ook.
Het betekent dus niet dat jouw leven er niet toe doet of dat je het niet moeilijk kan hebben, je huidskleur is alleen niet een van de redenen.

Maar, er zijn ook zwarte mensen die witte mensen vermoorden of zwarte mensen die andere zwarte mensen vermoorden. Wat is dan het probleem van witte mensen die zwarte mensen vermoorden?

Dit is wederom iets waar ik veel discussie over heb zien ontstaan op social media. Mensen vermoorden elkaar. Dit gebeurt helaas dagelijks. Natuurlijk zijn er zwarten die zwarten vermoorden of zwarte mensen die witte mensen vermoorden. Misschien om wraak, misschien omdat ze geld van elkaar hadden geleend of om alle andere (niet legitieme redenen overigens!) om iemand om het leven te willen brengen. Maar niet door racisme! En dit is bij gevallen zoals George Floyd, Trayvon Martin, Michael Brown en vele andere zwarten die door witte politieagenten om het leven zijn gebracht, wel het geval. Die andere moorden zijn dus wel erg, maar hebben niks met de BLM movement te maken omdat zij niet uit racisme hebben gehandeld.

If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor.

Misschien heb je bovenstaande uitspraak wel eens voorbij zien komen de afgelopen dagen. Ik in ieder geval wel. Maar wat betekent het nou eigenlijk?
Letterlijk vertaald betekent deze uitspraak: “Als je neutraal bent in situaties van onrecht, dan heb je de kant van de onderdrukker gekozen.” Hiermee doelt men op (witte) mensen die beweren niet racistisch te zijn door zich simpelweg niet uit te spreken over de BLM movement en de gebeurtenissen die zich binnen deze beweging hebben afgespeeld.
Ook ik heb gemerkt dat er bij velen nog het idee heerst, dat wanneer zij geen grappen of kwetsende opmerkingen maken of onterecht handelen op basis van andermans huidskleur, zij geen racist (kunnen) zijn.
In dit geval is het erg belangrijk te begrijpen dat wanneer je je niet uitspreekt over BLM, dit eigenlijk net zo erg is als wanneer je racistische opmerkingen maakt of handelt uit racisme.
Het betekent namelijk dat je het niet nodig vindt om je mening te geven over deze gebeurtenissen wat automatisch laat zien dat je het niet belangrijk genoeg vindt. En wanneer je geen actie onderneemt omdat je de levens van zwarte mensen niet belangrijk genoeg vindt, handel je dus uit racisme. Daarom wordt er op social media zo aangedrongen om je uit te spreken, van je te laten horen en anderen te informeren over BLM. Dat vele witte mensen het gevoel hebben dat ze dit niet hoeven te doen komt omdat zij geen last hebben van racisme, en daardoor dus het gevoel hebben hier niet verantwoordelijk te zijn. Dit brengt me meteen bij het volgende topic:

White privilege/white innocence

Misschien wel de meest bekende begrippen in deze beweging; white privilege en white innocence.
Beide begrippen hebben te maken met het onbegrip dat bestaat onder witte mensen voor zwarte mensen en de onderdrukking die zij meemaken op basis van hun huidskleur.
Een privilege is een bepaald voordeel wat jij hebt ten opzichte van anderen (die dit voordeel dus niet hebben). Er zijn verschillende soorten privileges, waaronder dus white privilege.
White privilege is het fenomeen dat jij als wit persoon bepaalde voordelen hebt die zwarte mensen niet hebben en dat je dit als normaal beschouwt. Dit omdat je eigenlijk niet door hebt dat zwarte mensen misschien niet dezelfde kansen krijgen, puur en alleen door de kleur van hun huid.
Bijvoorbeeld: jij vind het niet meer dan normaal dat je wordt uitgekozen voor een sollicitatiegesprek omdat je de beste brief hebt geschreven en je profiel het beste past bij de omschrijving in de vacature. Maar eigenlijk is dit een privilege die je bezit. De andere kandidaat die jou al ver voor was en eigenlijk een betere brief had geschreven, is namelijk niet aangenomen omdat hij zwart is (iets wat de werkgever overigens nooit zou toegeven, maar dat terzijde).
Ik leg het fenomeen privilege altijd uit naar aanleiding van een voorbeeld dat gaat over mijzelf:
Zoals velen die mij kennen weten (en jij misschien ook als je mijn blogs leest) ben ik overtuigd feminist. Ik ben een vrouw en ik ben van mening dat er nog veel gedaan kan worden op het gebied van emancipatie en gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Zo hebben mannen dus bijvoorbeeld ook privileges ten opzichte van vrouwen. Zo verdienen mannen nog altijd gemiddeld € 5.000 per jaar meer dan vrouwen en bij hoogopgeleiden kan dit verschil zelfs oplopen tot 12 duizend euro per jaar.
Ook krijgen vrouwen vaak minder snel een vast contract of wordt hun contract soms helemaal niet verlengd omdat werkgevers “bang” zijn dat zij op ten duur een kind zullen krijgen en daardoor een tijd afwezig zullen zijn. Ik kan nog veel meer voorbeelden noemen, maar ik denk dat jullie het wel begrijpen. Mannen hebben ten opzichte van vrouwen dus bepaalde privileges. Privileges op basis van gender.
Ik mag dan dus wel een vrouw zijn, met minder privileges dan een (witte) man, ik ben nog steeds zelf ook wit. Dit betekent dus dat ik op sommige gebieden misschien privileges kan missen maar zelf altijd privileges zal behouden op basis van huidskleur. En dat is white privilege.
White innonence is het vervolgens het niet begrijpen of ontkennen dat jij als wit persoon in bepaalde situaties voorgetrokken wordt of bepaalde privileges hebt.

Hoe moet het dan wel, en kan je het als wit persoon eigenlijk nog wel goed doen?

Ik kan me ontzettend goed voorstellen dat er veel mensen zijn die niet meer weten wat ze moeten doen, het gevoel hebben dat ze het nooit goed kunnen doen of zich simpelweg een beetje overvallen voelen. In tegenstelling tot sommige andere activisten ga ik niet zeggen dat dit niet terecht of oké is.
Als je je nog nooit hebt verdiept in BLM, racisme, white privilege en gelinkte thema’s, is het logisch dat je het allemaal nog niet zo goed begrijpt. Voor jou heb ik dan ook deze blog geschreven, ter informatie.
Maar daarom is het wel des te belangrijk dat je jezelf gaat en laat informeren. Zoals eerder vermeld is niets doen altijd erger dan fouten maken. Het is niet erg als je iets niet weet, zoek het op. Het is niet erg als je verkeerde dingen zegt, bied je excuses aan en confronteer jezelf.
Het is alleen erg als je handelt uit racisme of onwetendheid (beide dus even erg en even onacceptabel). Daarom wil ik alle witte mensen oproepen om te lezen, films of documentaires te kijken, het gesprek aan te gaan met anderen en je zoveel mogelijk te verdiepen in dit onderwerp. Alleen zo kunnen we racisme beperken en voorkomen.

Education is the most powerful weapon which you can use to change the world.

zei Nelson Mandela ooit. En zo ook in dit geval. Daarom heb ik als laatste een lijstje opgesteld van acties die je kan ondernemen om jezelf wijzer te maken, en andere manieren waarop je kan bijdragen aan het tegengaan van racisme.
Disclaimer: de volgende boeken, series, funds en accounts worden aangeraden door o.a. het account Feminist op Instagram, Vogue en andere activistische organisaties. Alle rechten zijn voorbehouden en ik heb zelf (nog!!!) niet alle tips geraadpleegd, maar ik wil de dingen die op mijn lijstje staan graag delen. De volgende voorbeelden zijn dus niet representatief voor mijn mening maar bedoeld voor jou om je eigen mening over het onderwerp te kunnen vormen.

Lezen

 • Hallo Witte Mensen – Anousha Nzume
  Een mooi boek dat uitlegt hoe je als wit persoon je privilege kunt erkennen en hoe je door dat te herkennen racisme kan aanvechten.
 • Why I’m No Longer Talking to White People About Race – Reni Eddo-Lodge
  Een boek dat gaat over hoe racisme een probleem van alle tijden en alle landen is en over de wereldwijde systematische onderdrukking van niet-witte mensen.
 • Freedom Is A Constant Struggle – Angela Davis
  Een verzameling van essays, toespraken en interviews van Angela Davis (Amerikaanse activiste) over onderwerpen als apartheid, de Ferguson demonstraties uit 2014 en intersectioneel feminisme.

Kijken

 • When they see us
  Deze Netflixserie over vijf jonge zwarte jongens die door hun huidskleur ten onrechte worden beschuldigd van verkrachting en mishandeling van een vrouw in New York City, is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
 • 13th
  13th is een Netflixserie die de intersectie van ras, gerechtigheid en het enorme aantal gevangen in de Verenigde Staten verkent.
 • Moonlight
  Moonlight gaat over het verhaal van een homoseksuele, zwarte jongen die worstelt met zijn identiteit. De film licht de verschillende soorten privileges die een mens kan hebben toe en laat zien hoe moeilijk mensen die buiten de norm vallen het kunnen hebben.

Volgen

 • Oneworld
  Online magazine dat zich uitspreekt over onrecht en ongelijkheid.
 • Controle Alt Delete
  Streven naar een politie voor en van iedereen en zich inzetten tegen etnisch profileren en voor eerlijke en effectieve politiecontroles.
 • We Are Here
  Een groep vluchtelingen uit Amsterdam die van de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven.

Doneren

 • George Floyd Memorial Fund
 • Black Visions Collective
 • Anti Police-Terror Project

Als laatste wil ik graag nog verwijzen naar dit bericht van het Instagram account “Feminist”. Dit bericht bevat 75 manieren (gecategoriseerd) waarop jij kan helpen/bijdragen aan de BLM movement. Verder adviseer ik social media te raadplegen door middel van verschillende hasgtags zoals: #BlackLivesMatter #BLM #BLMmovies etc.

Wil jij met mij en/of anderen in gesprek gaan over racisme en/of de BLM movement? Of heb je misschien vragen, opmerkingen voor mij, iets wat ik beter kan doen of iets dat jij beter wil doen? Neem dan gerust contact met me op via mijn sociale media kanalen. Want we moeten het samen doen, met elkaar voor een betere wereld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.