De trend Expend Yourself gaat over de beweging dat mensen vanaf een steeds jongere leeftijd beginnen met leren en zichzelf leren kennen. Ouders proberen vanaf een steeds jongere leeftijd hun kinderen (zelf)kennis mee te geven en dit begint al bij de geboorte. Bijvoorbeeld ouders die het geslacht van hun kind geheim houden om mee te geven dat het zelf mag beslissen hoe het zich voelt. Of een ouder die zijn kind met genderneutrale barbiepoppen laat spelen.

Ook zie je dat jongeren op een steeds jongere leeftijd zichzelf ontdekken, met dank aan bijvoorbeeld zelfhulpboeken die steeds populairder worden onder deze leeftijd.
We willen onze kinderen op een steeds jongere leeftijd handvaten geven voor de toekomst en ze opvoeden met een diverser beeld van de wereld.

Dat deze trend nu opkomt is onder andere te danken aan het feit dat generaties er steeds eerder achter kwamen wie ze waren. Zij gunnen dit hun kinderen op een steeds jongere leeftijd te ontdekken en beginnen hier daarom steeds een stukje eerder mee. Deze trend zal dus naar mijn voorspelling in de volgende generatie alleen nog maar meer spelen.

Signalen

The gendered brain
The gendered brain gaat over of er verschil is tussen het brein van een man en een vrouw en waar dit verschil dan aan te zien is. Jarenlang werd dit voor waar aangenomen omdat mannen en vrouwen in hun gedrag vaak zo verschillen, maar…komt dit wel door een verschil in ons lichaam of slechts door de manier waarop we opvoeden en met anderen omgaan? Dit boek leert mensen over de verschillen in de hersenen en wat dtit betekent voor onze ver- schillen in het dagelijks leven. Meer over dit boek lees je op pagina 39.

Genderneutrale barbiepoppen
Het idee was er al even maar nu zijn ze er dan toch echt; de genderneutrale poppen van Mattel, de maker van Barbie. In deze lijn is geen een pop “typisch vrouwelijk” of “typisch mannelijk” maar kunnen ze door voor zowel jongens, als meisjes, als geen van beide. Ze hebben bijvoorbeeld haar wat korter of langer kan worden gemaakt door een opzetstuk. Het idee is dat je je kinderen, door ze met deze barbies te laten spelen, opvoed met het beeld dat er meisjes zijn, jongens, en mensen zonder geslacht of beide. Het geeft kinderen een beter en diverser beeld van anderen. Zo wordt dit dus nu zelfs de kleinsten al aangeleerd.

Geheim houden geslacht
De ouders van deze baby hebben er voor gekozen het geslacht van hun kind geheim te houden. De ouders zijn van mening dat het kind zelf moet kunnen kiezen hoe het zich voelt.
Ze doen dit heel bewust om te laten zien dat ze hun kind de ruimte geven om zelf te ontdekken welk gender bij het kind past.Zo geven ze van jongs af aan al een boodschap mee aan het kind.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.