De macrotrend let’s talk about sex, baby! gaat over het feit dat we tegenwoordig steeds meer open durven te praten over seks en seksualiteit. Nog niet zo lang geleden beschouwde men seks alleen als noodzakelijke handeling voor voortplanting en was praten over seks uit den boze. Heel af en toe werd er seksuele voorlichting gegeven, maar alleen over hoe je voorkwam dat je geslachtsziektes kreeg. Tegenwoordig zijn er boeken vol informatie over hoe je je lichaam het best kan leren kennen, wat voor soort voorbehoedsmiddelen er zijn en er zijn zelfs boeken met tips die je leren wat lekker zou kunnen voelen.

De reden waarom deze trend juist nu leeft is dat we in een tijd leven waarin vele taboes worden doorbroken en vinden dat alles bespreekbaar zou moeten zijn. Dit heeft ook hele extreme kanten. Zo vinden veel mensen bijvoorbeeld dat dingen tegenwoordig onnodig gesexualiseerd worden. Er ontstaan discussies waarin er getwijfeld wordt aan de privacy en de intieme kant van seks nu seks zo bespreekbaar is geworden.

Ook worden de mensen aan de totale andere kant van het spectrum, bijvoorbeeld de asexuelen, totaal genegeerd en juist aan de kant geschoven.
Hieronder worden een aantal drivers of change beschreven die erop wijzen dat deze trend speelt in de maatschappij.

Signalen

Mijn seks is stuk
In Mijn Seks is Stuk, de documentaire van Lize Kop, vertelt Lize over haar afnemende zin in seks. Ze voelt er niet meer zoveel voor.
Dit veroorzaakt voor haar veel frustratie en verdriet. Vooral omdat haar vriend Tim Hofman nog wel zin heeft. In de documentaire gaat ze het avontuur aan met zichzelf om te ontdekken wat er “mis” met haar is. Of is er niks mis met haar? Een uitgebreide analyse over wat er zo interessant is aan deze docu vind je hier.

Seksleven
In haar eerste boek vertelt Youtuber Linda de Munck over liefde, seks, relaties, seksualiteit en taboes. Linda de Munck maakt al een aantal jaar video’s op Youtube over seksualiteit en ze is de enige Youtuber uitNederland die zo open over seks durft te praten op het internet. Ze bespreekt niet alleen algemene thema’s, maar ook haar eigen ervaringen, waardoor het voor haar kijkers (en nu dus ook lezers) niet uit de lucht komt vallen waar ze het over heeft. Het boek en ook haar video’s maakt informatie en ervaringen wat betreft seks en seksualiteit toegankelijker voor jongeren.

Inclusive sexual education kid
De Inclusive Sexual Education Kit is een kit die, zoals het woord al zegt, kan worden gebruikt voor seksuele voorlichting.
Het bevat onder andere de standaardvoorbehoedsmiddelen zoals het condoom en de pil, maar ook voorbehoedsmiddelen die misschien minder bekend zijn zoals het beflapje en het vrouwencondoom. De maker van deze sexual education kit wil taboes rondom seks doorbreken en hij vond het vooral belangrijk dat de kit geschikt zou zijn en aan zou sluiten bij de LGBTQI+ community.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.