Toen ik net googelde op Internationale mannendag kwam ik dit plaatje als eerste tegen. En alhoewel ik het lichtelijk (of zeg maar eigenlijk zwaar) problematisch vond, vond ik het ook eigenlijk wel heel grappig. Mannen die op internationale mannendag protesteren met borden “I want beer”. Alsof bier het enige is waar ze voor moeten strijden als man. En misschien zou je van mij als feminist verwachten dat ik het hier mee eens zou zijn. Toch is niets minder waar. Want helaas weet ik, zeker door mijn werk als stagiaire bij @emancipator de afgelopen maanden, dat er heel veel is waar mannen voor moeten strijden. Het voelt misschien een beetje tegenstrijdig, zo’n Internationale mannendag, want, is het immers niet elke dag mannendag? It’s mens world, dat zeker. Maar aan de andere kant is het een mannenwereld waarin mannen nog steeds niet zichzelf mogen zijn. Waarin het gaat om carrière maken, de kostwinner zijn, constant concurreren met andere mannen en seks, heel veel seks. En vooral geen wereld waarin mannen hun gevoelens mogen delen, kwetsbaar mogen zijn, mogen twijfelen en mogen opstaan tegen intimidatie en geweld.

Vandaag, op Internationale mannendag, wil ik stilstaan bij de gevolgen die deze mannenwereld teweeg brengt, en dan vooral voor mannen zelf. Want natuurlijk strijd ik 365 dagen per dag voor de rechten van de vrouw, en tegen het patriarchaat, de nadelige gevolgen van deze mannenwereld voor vrouwen, maar hoe beklemmend moet het wel niet zijn als je elke dag een rol moet spelen en je moet voordoen als iemand die je niet bent? Uit recente onderzoeken die ik heb gedaan blijkt alleen maar weer meer dat veel mannen een extreem onrealistisch beeld hebben van mannelijkheid en zichzelf hierdoor ontzettend veel druk opleggen. Want wie kan er oprecht zeggen dat hij 24/7 voldoet aan het stereotype beeld van ‘de man’?
En nu wil ik jullie niet doodgooien met cijfers en feiten, maar volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, is er in 40 procent van de gevallen van huiselijk geweld, sprake van mannenmishandeling. Dat zijn ongeveer 80.000 mannen per jaar die ernstig worden mishandeld in huiselijke kring. En mannen mogen dan wel vaker plegers zijn van geweld, ze zijn ook vaker slachtoffer. Want van alle mannen is 1,6% slachtoffer van geweld tegenover 1,1% van de vrouwen. Ook slachtofferschap van mishandeling komt naar verhouding meer voor onder mannen (0,9 procent) dan onder vrouwen (0,5 procent). Maar het meest problematische is eigenlijk nog wel dat je mannen hier nooit over hoort. De mentale druk die op de schouders van mannen ligt om vast te houden aan het stereotype beeld van mannelijkheid en man zijn is niet meer te overzien. En daar moet iets aan gedaan worden.
Daarom zet ik me in voor zorgzaamheid bij mannen en tegen gendergerelateerd geweld. Want mannen zijn niet alleen deel van de oplossing voor een betere wereld, maar profiteren hier juist ook enorm van.

Sta jij vandaag, op internationale mannendag, ook stil bij de gevolgen van deze mannenwereld voor mannen zelf? En wat voor man wil jij zijn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Close
Close

Over mij

Als trendonderzoeker en conceptontwikkelaar in opleiding doe ik onderzoek naar trends in de maatschappij om deze vervolgens mee te nemen in een concept die de kwaliteit van leven verbetert.

Ik vind het belangrijk dat iedereen eerlijke kansen krijgt in het leven. Daarom zet ik me in voor de rechten van anderen en probeer ik mijn creativiteit in te zetten om dit te bereiken. We zijn al goed op weg met het diversiteitsbeleid, maar dit kan nog altijd veel beter. Vrouwen verdienen nog altijd gemiddeld 8% minder dan mannen (en dit is alleen nog maar in Nederland!), werkgevers weigeren vrouwen of mannen van kleur op de werkvloer en sommige homo’s, lesbiennes en transgenders moeten nog steeds (soms letterlijk) vechten voor acceptatie.

Hier kan zeker nog veel veranderen. Ik geloof er in dat we, door zoveel mogelijk verschillende mensen van verschillende bevolkingsgroepen en culturen samen te laten werken, een stukje dichter bij een mooiere wereld kunnen komen.